Εξιλέωση

Εξιλέωση

Πριν οργανωθεί ο κόσμος, ο Επουράνιος Πατέρας μας, επέλεξε τον Ιησού Χριστό για να είναι ο Σώτηρας και Λυτρωτής μας. Η εξιλεωτική Θυσία του Ιησού Χριστού έκανε δυνατό για μας να υπερνικήσουμε τις συνέπιες της πτώσης. Όλοι οι προφήτες από την αρχή του κόσμου έδωσαν μαρτυρία για τον Ιησού Χριστό ως το Λυτρωτή μας.

Όλοι θα υποστούμε το φυσικό θάνατο για μας. Όταν Εκείνος πέθανε επάνω στο σταυρό, το πνεύμα Του αποχωρίστηκε από το σώμα Του. Κατά την τρίτη ημέρα, το πνεύμα Του και το σώμα Του ενώθηκαν ξανά αιώνια, ώστε να μη χωριστούν ποτέ πια. Εμφανίστηκε σε πολλούς ανθρώπους, δείχνοντάς τους ότι είχε ένα αθάνατο σώμα από σάρκα και οστά. Η επανένωση του σώματος και του πνεύματος λέγεται ανάσταση  και είναι ένα δώρο που έχει επαγγελθεί για τον καθέναν από εμάς. Χάρη στην ανάσταση του Ιησού Χριστόυ, όλοι θα αναστηθούμε, άσχετα αν έχουμε κάνει καλό ή κακό σ' αυτή τη ζωή. Θα έχουμε ένα τέλειο, αθάνατο σώμα από σάρκα και οστά, το οποίο ποτέ ξανά δε θα υποστεί αρρώστια, πόνο ή θάνατο. Η ανάσταση κάνει δυνατό να επιστρέψουμε στην παρουσία του Θεού για να κριθούμε, όμως δεν εγγυάται ότι θα είμαστε σε θέση να ζήσουμε στην παρουσία Του. Για να λάβουμε αυτή την ευλογία, θα πρέπει επίσης να καθαριστούμε από την αμαρτία.

Για να εκπληρωθεί το σχέδιο σωτηρίας, ο Χριστός πλήρωσε το τίμημα για τις αμαρτίες μας. Εκείνος μόνο ήταν σε θέση να το κάνει. Κλήθηκε και προετοιμάστηκε στην προγήινη ζωή. Ήταν κυριολεκτικά Υιός του Θεού κατά τη σάρκα. Ήταν αναμάρτητος και απόλυτα υπάκουος  στον Πατέρα Του. Αν και μπήκε σε πειρασμό, ποτέ δεν ενέδωσε στον πειρασμό. Όταν ο Πατέρας ζήτησε από τον αγαπημένο Υιό Του να πληρώσει το τίμημα για τις αμαρτίες του κόσμου, ο Ιησούς ήταν προετοιμασμένος και πρόθυμος. Η εξιλέωση περιλάμβανε το μαρτύριό Του στον Κήπο της Γεθσημανή καθώς και το μαρτύριο και το θάνατό του επάνω στο σταυρό και κατέληξε στην ανάστασή Του. Αν και υπέφερε αφάνταστα—τόσο πολύ ώστε έβγαινε αίμα από κάθε πόρο του σώματός Του και ρώτησε αν ήταν δυνατό να αφαιρεθεί αυτό το βάρος από Εκείνον—υποχώρησε στο θέλημα του Πατέρα Του σε μία υπέρτατη έκφραση αγάπης για τον Πατέρα Του και για μας. Ο θρίαμβος αυτός του Ιησού Χριστού επάνω στον πνευματικό θάνατο με το μαρτύριό Του και επάνω στον φυσικό θάνατο με την ανάστασή Του, καλείται εξιλέωση.

Πληρώνοντας το τίμημα για τις αμαρτίες μας, ο Ιησούς δεν εξάλειψε, ωστόσο, την προσωπική μας ευθύνη. Θα πρέπει να δείξουμε ότι Τον αποδεχόμαστε και ότι θα ακολουθήσουμε τις έντολές Του. Μόνο μέσω της δωρεάς της εξιλέωσης μπορούμε να επιστρέψουμε να ζήσουμε με τον Θεό.